miercuri, 27 iulie 2011

Valencia – Incredibilul Oras al Artelor si Stiintelor

Un proiect futurist fabulos, concretizat intr-un adevarat paradis atat pentru copiii curiosi, cat si pentru adultii pasionati de stiinte. Acesta este Ciutat de les Arts i les Ciències, Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia, un complex pe care nu trebuie sa il ratati. Fotoreporterul Florin Iorganda va spune, in imagini si cuvinte, de ce.

Edilii care au gestionat in ultimii 30 de ani dezvoltarea Valenciei ar trebui sa figureze la loc de cinste in orice manual de urbanism. Asta pentru ca, in ultimele decenii, dintr-o asezare comuna, care nu punea mare pret pe istoria, traditiile si infatisarea sa, orasul spaniol s-a reinventat fericit si spectaculos de cateva ori, devenind astazi una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta din lume. Paradoxal, totul a inceput cu un dezastru.

Pana in a doua jumatate a secolului trecut, Valencia era taiata in doua de fluviul Turia. Albia acestuia, navigabila, era la fel de lata ca Sena la Paris sau Dunarea la Budapesta, iar Turia era exploatat la fel de frumos: restaurante pe apa, vaporase de croaziera, poduri maiestuoase, fiecare cu propria sa identitate arhitectonica. In 1957 insa, in urma unei furtuni, fluviul a iesit furios din matca si a produs inundatii cu adevarat devastatoare: pentru cateva saptamani, orasul a fost efectiv scufundat sub ape, in unele locuri, adancimea acestora ajungand si la cinci metri! Zeci de oameni si-au pierdut vietile si mai multe cladiri au fost distruse. Dupa ce apele s-au retras, municipalitatea valenciana a hotarat, ca masura de siguranta, devierea completa a cursului fluviului. In prezent, acesta nici macar nu mai intra in oras, varsandu-se in Mediterana prin doua canale ce ocolesc Valencia.



In urbe a ramas, asadar, o uriasa albie goala... care, in cele din urma, a fost exploatata genial. In ea a fost zamislita Jardi del Turia, un imens lant verde compus din gradini de flori, fantani, grupuri statuare, parcuri luxuriante cu palmieri si plante exotice, centre sportive in aer liber cu accesul tot liber, locuri generoase de joaca precum Parque Gulliver, circuite pentru biciclisti si amatori de jogging si sali de concerte precum El Palau de la Musica Valenciana. "Fluviul verde" era o ocazie unica in lume pentru arhitecti - astfel ca, la inceputul anilor '90 ai secolului XX, Santiago Calatrava Valls si Félix Candela au indraznit sa imagineze un proiect fabulos, care a si castigat licitatia organizata de primaria valenciana. In extremitatea estica a fostei albii, a fost ridicat Ciutat de les Arts i les Ciències (Orasul Artelor si al Stiintelor), un complex futurist care te lasa la propriu cu gura cascata; mie mi-a dat straniul sentiment ca sunt protagonistul unui film SF, ca ma aflu pe alta planeta, una locuita de o civilizatie mult mai avansata decat cea umana. Compus din Muzeul Stiintelor Principe Felipe, cinematograful Imax si planetariumul L'Hemisfèric, parcul L'Oceanografic, gradina L'Umbracle si Opera Reina Sofia, Orasul Artelor... este, pe buna dreptate, cea mai titrata lucrare arhitectonica din istoria recenta.

Am fost in Ciutat de les Arts i les Ciències intr-o zi de sambata, am prins o vreme superba si m-am gandit sa va povestesc ce inseamna Orasul Artelor si Stiintei de la fata locului, sa va impartasesc cateva sfaturi si, de ce nu, sa va deschid apetitul pentru calatorii.In primul rand, nu va ganditi sa petreceti aici mai putin de o zi; e drept ca Valencia si imprejurimile sale au numeroase puncte forte de atractie turistica, dar, credeti-ma pe cuvant, merita o zi plina dedicata numai Orasului Artelor si Stiintelor. Foarte important: daca aveti, luati-va copiii cu voi - micutii vor petrece o zi pe cinste!

Incepem calatoria in fata Muzeului Stiintelor (numit in cinstea Principelui Felipe), o cladire de 20.000 de metri patrati, construita pe trei nivele, care, privita de afara, se aseamana unui schelet de balena. Am vazut, de departe, o coada imensa la intrare si ne-am speriat ca tot acest puhoi de oameni cumpara aceleasi bilete ca si noi. Pe cand comentam coincidenta de a vedea atat de multi oameni imbracati in tricoul Rioja (asa cum mai este denumit tricoul echipei nationale de fotbal spaniole), spre usurarea noastra, am aflat ca ei stateau o coada paralela, pentru a vedea, in original, Cupa Mondiala ce facea un turneu prin tara castigatoarei din vara.

Am inceput turul descoperirilor stiintifice: masinarii stranii ce iti prezinta, intr-o forma simplificata, accesibila oricui, notiuni fizice dintre cele mai complexe, de la refractia lumii la proprietatile sunetului, ale vantului sau planetelor.

Copiii se distreaza, mai ales, la ultimul etaj, acolo unde isi pot afla cantitatea de apa din corp, au posibilitatea de a privi obiectele din jur asa cum animalele si pasarile le-ar vedea sau se pot intrece in a utiliza forta de gravitatie a diferitelor planete pentru a trimite navete spatiale spre diverse destinatii cosmice.
Intrucat vizitarea cladirii din extremitatea estica - Palatul Culturii, care gazduieste Opera Valenciei unde se tin majoritatea concertelor de muzica clasica din oras, am decis sa o las pentru alta zi, iar vizionarea filmului din Hemisferic incepea la noua seara, am urcat spre partea mai "exotica" a complexului.

Podul Assut de l'Oro, care separa campusul in doua, este sustinut de 28 de cabluri gigantice, ancorate in 2 coloane, si reprezinta cea mai inalta constuctie a Valenciei - 125 de metri. Dincolo de el, se afla Agora: o sala polivalenta nedeschisa publicului decat in timpul spectacolelor si a competitiilor sportive: intre care Masterul de Tenis de la Valencia, gazduit in fiecare an la sfarsitul lunii octombrie si care a adus, in 2010, sapte dintre primii zece tenismeni ai lumii.

"Atractia" cu cea mai mare suprafata o reprezinta Aquarius, un adevarat Pamant in miniatura, care prezinta pasari si pesti de pe tot globul, in mini-habitate bine delimitate. La o prima vedere, este un spatiu destinat copiilor, dar sunt sigur ca nici unul din vizitatori nu a vazut in viata sa toate speciile prezente in mediul lor natural. Este cel mai mare acvariu din Europa si gazduiste sali subterane imense in care inoata mii de pesti exotici, rechini sau caluti de mare. Mamifere gigante din familia balenelor, morse si pinguini - toate au un mediu artificial atent ales si ingrijit pentru a le da cat mai bine impresia de "acasa" si a se comporta natural, spre deliciul vizitatorilor. Personal, am fost impresionat de tunelele lungi de zeci de metri, construite chiar prin mijlocul acvariilor, de unde ai posibilitatea de a vedea practic in 360 de grade viata acvatica: in acelasi moment, o pisica de mare inoata razant sub picioare, iar un rechin lung de peste 2 metri iti trece, literalmente, pe langa urechi.

Iesiti la lumina, am vazut o gramada de pasari exotice - de la flamingo, la banalele rate -, foci si alte mamifere acvatice de suprafata. Bineinteles ca un spectacol de delfini e atractia serii si tine cu sufletul al gura pana la 3.000 de spectatori, majoritatea copii, la fiecare reprezentatie.

Am revenit in perimetrul principal al complexului pentru a vedea expozitia temporara dedicata dinozaurilor. Intreaga alee a Umbrarului (un spatiu in aer liber care gazduieste vegetatie specifica zonei Valenciei) era arhiplina de tot felul de specii de dinozauri, unii dintre ei replicati in marime naturala.

Seara s-a terminat la Hemisferic, unde IMAX a construit un cinematograf al viitorului in care proiectia are loc, practic, pe... tavan. Spectatorii se aseaza aproape lungiti pe fotolii foarte inclinate si au un camp de vizibilitate de 180 de grade asupra intregii cupole pe care are loc proiectia. Am vazut un documentar incitant despre Arabia Saudita, un film in care camerele aveau un unghi de cuprindere mai mare decat suntem obisnuiti, oferind astfel o perspectiva plina de detalii in miscare de la o extremitate la alta a cupolei. Cat despre barierele lingvistice, nu va faceti probleme: fiecare spectator poarta un dispozitiv tip Start Trek pe frunte care ii da posibilitatea sa isi aleaga limba in care vrea sa vada pelicula.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu